• Intel Management Engine (ME Region)

    Construit în multe platforme Intel, este o regiune ce reprezinta un subsistem din UEFI. Numit Intel Management Engine Region (ME Region), aceasta regiune poate efectua diverse sarcini în timp ce sistemul pornește, rulează sau este în sleep mode. Funcționează independent de CPU-ul principal, imaginea BIOS și sistemul de operare, dar interacționează cu ele cand este necesar.

    UEFI decompilat: Intel Machine Engine (Intel ME) si regiunile unui BIOS de pe o platforma Intel.

    Intel ME este responsabil pentru multe sarcini ale unui sistem UEFI. O astfel de funcționalitate se extinde la: Controlul ceasurilor platformei (ICC), monitorizarea termică, controlul ventilatorului, managementul energiei, overclocking, silicon workaround (erorile de siliciu care apar la schimbarea cu un nou procesor) (SBA), Wireless Display, PlayReady, audio/video etc.

    O problemă destul de des întâlnită în service o reprezintă erorile de ME Region sau a altor zone din BIOS ( Basic Input/Output System). Un laptop cu BIOS-ul corupt sau afectat în diverse moduri, poate genera o mulțime de simptome aparent fără legătură (nu porneste, nu afișează, etc.). Iar în majoritatea cazurilor laptopul este nefunctional încat procedura normala de update/recovery de BIOS sa nu poată fi aplicată. Rezolvarea constă în programarea fizică a cipului de BIOS. Pentru aceasta este necesar fisierul cu imaginea BIOS (dump) care poate fi găsită teoretic pe site-ul producatorului laptopului respectiv.

    În ultimii ani producătorii fie nu mai oferă BIOS-ul pe site, fie oferă versiuni incomplete, utilizabile doar pentru update, nu pentru o rescriere totala. O altă soluție ar fi un BIOS citit dintr-un alt laptop identic funcțional, însă și în acest caz apar probleme din cauza nepotrivirii unor informații din BIOS-ul “donator” cu cele din PCH-ul ( Platform Controller Hub ) plăcii defecte. Despre acest caz vom vorbi mai jos.

    Cum functioneaza zona ME cu PCH-ul?

    La prima pornire cu un Clean ME (un ME curat) o serie de informații din PCH sunt copiate în BIOS. Generand zona ME unica acelui laptop. Din acel moment, BIOS-ul este asociat acelui PCH. Astfel, cand acest BIOS este copiat într-un alt laptop, fie el si identic, datele din BIOS ME Region nu se vor potrivi cu cele din PCH. Evident, același lucru se intampla în cazul înlocuirii procesorului, zona ME nu este corupta ci este pur și simplu asociată vechiului PCH.
    Bineinteles zona ME poate fi și coruptă în urma unui update de BIOS nereușit sau a altor defecțiuni.
    Soluția este editarea zonei ME pentru placa respectivă, sau crearea unui Clean ME (curat), care sa nu conțină nici un fel de informații fie ele din ME-ul vechi, fie din PCH-ul vechi. Cu un ME curat la prima pornire BIOS-ul isi va genera un nou ME perfect compatibil cu placa de baza.

    Probleme, manifestari generate de ME Region corupt:

    • Laptopul porneste, nu afișează nimic pe ecran.
    • Laptopul porneste întârziat, imaginea de post o face după 30 de secunde.
    • Coolerul se rotește la turatie maxima și devine cooler zgomotos, deși temperaturile sunt în limite normale.
    • Sistemul are o performanta vizibil încetinită fata de normal (lucrează cu procesorul în 800MHz).
    • Laptopul se închide brusc la intervale regulate (1 minut, 30 minute etc) indiferent de temperaturi.
    • Laptopul se restarteaza, se blocheaza, da ecrane albastre aparent fără nici un motiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.