• Recovery BIOS UEFI Corupt reparatie

    BIOS (Basic Input Output System) sau mai noul înlocuitor UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), este folosit de fiecare laptop, desktop, sau aparat electronic comandat prin software.

    Dacă citiți acest articol, probabil aveți un BIOS corupt / defect. De multe ori se întâmplă ca BIOS-ul să se defecteze din varii motive.
    Cele mai clare situații sunt atunci când după un update de BIOS, PC-ul sau laptopul nu mai pornește. Sau după ce se modifica anumite setări in BIOS. Fluctuațiile de tensiune mai pot denatura informația din EEPROM sau SPI flash

    Prin apăsarea unei combinații de taste, împreuna cu un memory stick pregătit, se poate reface imaginea de BIOS. În manualul fiecărui model de notebook / desktop sunt descriși pașii care trebuie urmați pentru BIOS recovery.

    Anumite branduri au la dispoziție anumite metode de recovery cum ar fi CRISIS, pentru BIOS Phoenix folosind extensia .wph.
    Dell pune la dispoziție o metoda prin extensia .hdr, sau .rom la modele mai vechi.
    HP folosește HP_TOOLS disponibil în fișierul de BIOS update .exe, având opțiunea de a crea un memory stick pentru BIOS recovery cu: “Create Recovery USB flash drive”.
    Dar nu toate modelele suporta metode de BIOS recovery, sau sunt și situații extreme când ultima soluție este programarea directă a chipului de BIOS.

    • Pentru o programare directă, este nevoie de programator special care poate programa chip-ul de BIOS. Pentru a ști ce fel de cip este, trebuie identificat și căutate specificațiile tehnice.
    • Imaginea de BIOS trebuie sa fie una completa! Tot mai multe branduri folosesc o parte de BIOS incompleta care este publica. Completarea ei fiind o parte unică ce este personalizată pentru fiecare laptop în parte.
    • O stație de lipit sau un letcon pentru dezlipirea si lipirea chip-ului. Experiența în lipirea componentelor cu cositor, este obligatorie.
    • Atenție la voltaj, sunt tot mai multe platforme ce folosesc chip-uri BIOS de 1.8V, iar programatoarele clasice progreameaza în 3.3V, sau 5V când este vorba de memorie EEPROM.
    • Deasemenea este foarte importantă capacitatea memoriei flash, imaginea de BIOS, registrii, back-up, etc, pentru a compara toate detaliile înainte de programare. Dacă nu aveți experiența, sau un programator de calitate, riscurile la care va supuneți sunt mari.

    Prin cunoștințele și experiența acumulată în timp, va punem la dispoziție acest serviciu. Detalii la Rescriere BIOS EC deparolare programare.

Comments are closed.